Dienos pradžia su puodeliu kvapnios ir žvalumo suteikiančios kavos – įprastas ritualas daugeliui. O paskui dar vienas prieš pietus, kai jau pradeda mažėti darbingumas. Ir galbūt dar vienas po pietų, jei vakare numatytas koks nors svarbus įvykis ar veikla. Tačiau gali ateiti akimirka, kai patikimas kavos aparatas staiga ims ir nustos veikti. Dažnai atrodo, kad tai atsitiko visai netikėtai, tačiau iš tikrųjų, jei tik prietaisas nenukrenta ant grindų, jam pakenkiama po truputį, per ilgesnį laikotarpį. Kavos aparato remontą patikėk profesionaliam ir sertifikuotam meistrui, tačiau perskaityk straipsnį apie dažniausiai pasitaikančias aparato naudojimo klaidas, dėl kurių jis sugenda!
Viena iš dažniausių kavos aparato sugadinimo priežasčių yra tai, kad jis nėra reguliariai valomas. Kavos aparatuose kaitinamas vanduo ir pienas, kaupiasi kavos tirščiai ir kavos pupelių aliejus, dėl to ilgainiui gresia užsikimšimas, pelėsių atsiradimas ir net mechaniniai gedimai.
Dar viena dažnai pasitaikanti klaida – pasirenkama netinkamos rūšies malta kava. Kiekvieno kavos aparato veikimui pritaikyta konkrečiu būdu sumalta kava, pvz., espreso kavos aparatai veikia taip, kad reikalinga smulkiai malta kava, o lašeliniams kavos aparatams reikia vidutinio rupumo maltos kavos. Naudojant netinkamos rūšies kavą, gali užsikimšti kavos aparatas, todėl kavos srautas nutrūks ir tam tikroms aparato dalims teks per didelė apkrova.
Jei aparatas mala kavos pupeles, reikėtų atkreipti dėmesį į pakuotės sudėtį. Jei naudojate pigias arba nežinomo gamintojo kavos pupeles, pirktas nepatikrintoje vietoje, pakuotėje gali būti pašalinių medžiagų, pvz., akmenukų arba medžio gabaliukų. Mūsų meistrai pataria prieš pilant pakuotės turinį į kavos aparatą patikrinti kavos kokybę. Jei svetimkūnis paklius į kavos malūnėlį, peiliai bus užblokuoti arba pažeisti ir bus reikalingas aparato remontas.
Taip pat reikėtų būti atsargiems naudojant aromatizuotas kavos pupeles su priedais. Jei kavos pupelės padengtos saldžiu, lipniu sluoksniu, laikant jas kavos aparato talpykloje, jos po kurio laiko prilips viena prie kitos, ir tai trukdys pupelių judėjimui. Arba maltos kavos tirščių dalelės prilips viena prie kitos ir blokuos kavos malūnėlio veikimą ir judėjimą.
Kavos aparate naudojamo vandens kokybė turi didelę įtaką kavos skoniui ir aparato ilgaamžiškumui. Naudojant vandentiekio vandenį ir nekreipiant dėmesio į jo kietumą ar užterštumą, gali kilti problemų. Jei vandentiekio vanduo yra kietas, dėl to kaupiasi mineralai, kurie užkemša vamzdžius, gadina kaitinimo elementus ir mažina aparato efektyvumą. Jei vandentiekio vandenyje yra chloro, jis gali padidinti metalinių dalių rūdijimą. Sprendimas – kavai naudoti filtruotą vandenį arba, jei gyvenate vietovėje, kurioje vandentiekio vanduo yra kietas, reguliariai šalinti kalkes iš aparato.
Jei kavos aparatas naudojamas tik tam tikro sezono metu, pvz., vasarnamyje ar sodyboje, svarbu, kad jis nebūtų veikiamas drėgmės. Laikant kavos aparatą, pvz., rūsyje ar garaže, kyla grėsmė, kad jis gali surūdyti arba kilti problemų, susijusių su aparato elektros sistema. Jei kavos aparate paliekama vandens ir jis laikomas vietoje, kurioje temperatūra nukrenta žemiau nulio, vanduo gali užšalti, išsiplėsti ir pažeisti vidines dalis. Prieš paruošiant kavos aparatą „žiemos miegui“, būtina jį gerai išvalyti, išpilti, kiek įmanoma, visą vandenį, atlikti visus techninės priežiūros darbus, valymą, kalkių pašalinimą, ištuštinti kavos pupelių talpyklą. Tik švarų, išvalytą ir sausą aparatą galima dėti į dėžutę „žiemos miegui“, užtikrinant, kad jis bus apsaugotas nuo dulkių ir drėgmės.
Kavos aparate yra dalių, kurios laikui bėgant susidėvi, pvz., sandarikliai ir filtrai. Dėl susidėvėjusių sandariklių gali atsirasti nuotėkis, sumažėti slėgis ir nukentėti ruošiamos kavos kokybė. Jei vandens filtras nėra reguliariai keičiamas, jis gali užsikimšti, todėl sumažės vandens srautas ir aparatui bus per didelė apkrova.
Kavos aparatais reikia tinkamai rūpintis ir juos prižiūrėti. Jei kavos aparatas nustojo veikti, užsisakyk remonto paslaugas TSC įgaliotame centre ir leisk mūsų sertifikuotiems meistrams pasirūpinti tavo aparatu, kad kavos aparatas ir toliau kiekvieną dieną ruoštų tau tobulą kavą.